Ciasteczka na halloween

Składniki:

  • płatki migdałów
  • dżem truskawkowy (lub inny koloru czerwonego)
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem pudrem i żółtkami. Zagnieść ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce. Po wyjęciu z lodówki  formujemy wałeczki, z których robimy paluszki. Na jednym z końców ciasta robimy małe wgniecenie, które smarujemy dżemem i nakładamy przypominający paznokieć migdał, następnie w połowie wałeczka robimy 3 kreseczki, które imitują zgięcie palca. Tak przygotowane „palce” wkładamy do nagrzanego piekarnika 200°C i pieczemy ok. 10-15 minut.

Kruche ciasto

Kruche ciasto

Kruche ciasto paluszki na haloween

ciastka kruche na haloween

Kruche ciastka halloween

 

Halloween ciastka kruche

 

ciastka kruche na haloween

 

 

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.