Ciasteczka na halloween

Składniki:

  • płatki migdałów
  • dżem truskawkowy (lub inny koloru czerwonego)
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem pudrem i żółtkami. Zagnieść ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce. Po wyjęciu z lodówki  formujemy wałeczki, z których robimy paluszki. Na jednym z końców ciasta robimy małe wgniecenie, które smarujemy dżemem i nakładamy przypominający paznokieć migdał, następnie w połowie wałeczka robimy 3 kreseczki, które imitują zgięcie palca. Tak przygotowane „palce” wkładamy do nagrzanego piekarnika 200°C i pieczemy ok. 10-15 minut.

Kruche ciasto

Kruche ciasto

Kruche ciasto paluszki na haloween

ciastka kruche na haloween

Kruche ciastka halloween

 

Halloween ciastka kruche

 

ciastka kruche na haloween

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Comment