Sernik
Sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Przepis na idealny sernik dostałam od cioci. Jest wilgotny, puszysty, po prostu przepyszny.
Składniki:
- 1 1/2 kg serka (jeśli używam serka w wiaderku o smaku waniliowym to dodaję do masy mniej cukru)
- duża paczka herbatników
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru (1/2 do masy, 1/2 do piany)
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 6 jajek
Wykonanie:
Spód: Herbatki ugniatamy z miękkim masłem. Przygotowaną masę wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem.
Masa: Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy ser, kolejnym składnikiem jest olej oraz budyń rozrobiony w mleku. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypujemy 1/2 szklanki cukru. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 160°C przez około 1,5 godz.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |

w 2 sklepach od 104,89 zł
No Comments