Zapiekane kotleciki z serem, pieczarkami i papryką
Poniżej przepis na przepyszne zapiekane kotleciki z piersi kurczaka z serem, pieczarkami i papryką. Jest to jedno z ulubionych dań moich synów.
Składniki:
- 350 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 duża czerwona papryka (bez papryki są równie dobre, ale mniej kolorowe)
- 25 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 500 g fileta z kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy paprykę, piersi z kurczaka, które przyprawiamy oraz do tego tarkujemy ser żółty. Jajka rozrabiamy z mąką ziemniaczaną i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wszystkie składniki ze sobą mieszamy i formujemy w małe kotleciki, które kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na troszkę większej ilości tłuszczu aż do zarumienia (jeśli zbyt szybko zaczniemy odwracać kotleciki mogą się rozpaść). Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładamy na talerz lub do naczynia żaroodpornego, które znakomicie nadaje się do odgrzewania jeśli jeszcze coś zostanie 😉 Smacznego 🙂
Dokładnie takie same robi moja mama, tyle że bez papryki. Są niesamowicie smaczne. Po prostu przepyszne! Musicie spróbować… . Polecam